Νικόλαος Καλαντζής

Ειδικότητα: Γραφολογία

Ο Νικόλαος Καλαντζής είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εκπαιδευτεί και ειδικευτεί στην Δικαστική Γραφολογία σε Ελλάδα, Γερμανία και Αγγλία.

Έχοντας δύο μεταπτυχιακά διπλώματα από το Πανεπιστήμιο του Staffordshire (μεταπτυχιακό PgD σε εγκληματολογικές επιστήμες/Forensic Science, και μεταπτυχιακό MSc στη Δικαστική Γραφολογία) υπήρξε  επιστημονικός συνεργάτης με το Πανεπιστήμιο του Staffordshire από το 2008 έως το 2018 όπου έγινε ερευνητής, συμμετέχοντας σε πειράματα και ερευνητικά προγράμματα.

Επίσης παραδίδει διαλέξεις σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε ιδρύματα & οργανισμούς ανά τον κόσμο (Αγγλία, Καναδάς, Σαουδική Αραβία κλπ.) και σχεδιάζει και παραδίδει τμήματα μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Είναι επαγγελματικό μέλος MFSSoc και διπλωματούχος στη Δικαστική Γραφολογία της Forensic Science Society έχοντας δώσει με επιτυχία τις εξετάσεις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Strathclyde το 2008 (το επαγγελματικό δίπλωμα ανανεώθηκε το 2013).Τέλος, έχει ενεργή παρουσία σε επίπεδο έρευνας δημοσιεύοντας και παρουσιάζοντας σε διεθνή φόρα την ερευνητική του δραστηριότητα.

Από το Σεπτέμβριο του 2019 υπηρετεί ως μέλος της διοικούσας επιτροπής (Steering Committee) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δικαστικής Γραφολογίας (European Network of Forensic Handwriting Experts – ENFHEX), τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ινστιτούτων Εγκληματολογικών Υπηρεσιών (European Network of Forensic Science Institutes – ENFSI) και είναι πραγματογνώμονας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (International Criminal Court, the Hague) όπου και κατέθεσε ως ειδικός τον Μάιο του 2022.

 

Νικόλαος Καλαντζής/Βασικός Εξεταστής, Δ/ντής του Ινστιτούτου «ΧΑΡΤΟΥΛΑΡΙΟΣ -Εργαστήριο Μελετών Δικαστικής Γραφολογίας»