Στην επιστημονική προσέγγιση για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος καθοριστικό ρόλο κατέχει η ανάλυση DNA.

H ανάπτυξη της τεχνικής αυτής και η ραγδαία αποτελεσματικότητα που εμφάνισε η εφαρμογή της στη διαλεύκανση εγκληματικών υποθέσεων, τη κατατάσσει σε μία από τις τεχνολογίες αιχμής που αφήνουν πολύ στενά περιθώρια σ’ έναν εγκληματία να κρύψει τα ίχνη του.

Το THE CRIME LAB συνεργάζεται με εξειδικευμένους Επιστήμονες Ιατρούς – Μοριακούς Βιολόγους – Γενετιστές καθώς και Δικαστικούς Πραγματογνώμονες σε θέματα Ταυτοποίησης Βιολογικού Υλικού και Ανάλυσης DNA εγγεγραμμένους στους καταλόγους των Ελληνικών και Διεθνών Δικαστικών Αρχών, μέλη Διεθνών Ενώσεων Δικανικής & Ιατρικής Γενετικής.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

 • Εξακρίβωση Πατρότητας / Βιολογικής Συγγένειας
  Για τον προσδιορισμό του γενετικού προφίλ των συμμετεχόντων, αναλύονται συνήθως 24 αυτοσωμικοί γενετικοί δείκτες (24 STR). Πιο πολύπλοκες υποθέσεις συγγένειας (π.χ. ετεροθαλή αδέρφια, θείος-ανηψιός, κτλ.) απαιτούν τη μελέτη έως και 44 αυτοσωμικών γενετικών δεικτών (44 STR) προκειμένου να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα, ενώ παράλληλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν γενετικοί δείκτες του Χ χρωμοσώματος (15 Χ-STR), γενετικοί δείκτες του Υ χρωμοσώματος (27 Y-STR) για την εξακρίβωση της κοινής πατρικής γενιάς και ανάλυση των πολυμορφικών περιοχών του Μιτοχονδριακού DNA για την εξακρίβωση της κοινής μητρικής γενιάς.

 

 • Ανίχνευση Βιολογικού Υλικού / Ταυτοποίηση Γενετικού ΥλικούΑνάλυση πειστηρίων / ύποπτων αντικειμένων
  • Βιολογικό υλικό μπορεί να συλλεχθεί και να αναλυθεί από οποιοδήποτε υπόβαθρο, π.χ. υφάσματα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, οδοντόβουρτσες, τσίχλες, τρίχες, αποτσίγαρα, χαρτομάντιλα, καπέλα, κ.α. Αφού προσδιοριστεί η φύση του, αν πρόκειται δηλαδή για αίμα, σπέρμα, σάλιο ή άλλο υλικό, ακολουθεί η ανάλυση του γενετικού υλικού. Το γενετικό προφίλ που θα προκύψει μπορεί να συγκριθεί με το προφίλ ενός υπόπτου προκειμένου να εξακριβωθεί αν προέρχεται από το ίδιο άτομο.
  • Διαχείριση σκηνής εγκλήματος
   Κατά τη διαχείριση της σκηνής ενός εγκλήματος, οι Πραγματογνώμονες προφυλάσσουν το χώρο από εξωτερικές παρεμβάσεις που μπορεί να αλλοιώσουν την πληροφορία. Πριν από οποιαδήποτε ενέργεια ο χώρος φωτογραφίζεται και στη συνέχεια ελέγχεται λεπτομερώς για την ανεύρεση των κατάλληλων πειστηρίων. Τα πειστήρια συλλέγονται σε ειδικές συσκευασίες και μεταφέρονται στο εργαστήριο προς ανάλυση.
  • Έλεγχος γνησιότητας διαθήκης – Προσδιορισμός συντάκτη επιστολής
   Κατά τη διάρκεια της γραφής ενός κειμένου, το χέρι του ατόμου που γράφει έρχεται σε συνεχή επαφή (τριβή) με το χαρτί, με αποτέλεσμα να εναποθέτει κύτταρα δέρματος σε αυτό. Η ανάλυση DNA σε δείγμα σάρωσης που λαμβάνεται από την επιφάνεια του χαρτιού μπορεί να αποκαλύψει το γενετικό προφίλ του ατόμου που έγραψε το κείμενο. Το προφίλ αυτό στη συνέχεια, μπορεί να συγκριθεί με το γενετικό προφίλ του προσώπου που φέρεται ως γράφων ώστε να εξακριβωθεί αν πρόκειται για το ίδιο άτομο ή για πλαστογραφία. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να ταυτοποιηθούν και οι συντάκτες ανώνυμων επιστολών.
  • Προσδιορισμός θέσης επιβατών οχήματος στα πλαίσια έρευνας ατυχημάτων
   Κατά την έρευνα ατυχημάτων όπου απαιτείται η εξακρίβωση του ατόμου που οδηγούσε, πραγματοποιείται λήψη βιολογικού υλικού από τα σημεία ενδιαφέροντος (τιμόνι, χειρόφρενο, χειρολαβές, καθίσματα, κτλ) προκειμένου να προσδιοριστεί η θέση των επιβαινόντων τη στιγμή του ατυχήματος.
  • Ταυτοποίηση οστών
   Σε υποθέσεις ανεύρεσης σορών που δεν μπορούν να αναγνωριστούν, (αεροπορικά δυστυχήματα, σοροί σε προχωρημένη σήψη, ομαδικοί τάφοι, μίξη οστών στο νεκροταφείο, κ.α.), τα άτομα ταυτοποιούνται μέσω της ανάλυσης των οστών τους. Η ανάλυση αυτή απαιτεί χρήση ειδικού εξοπλισμού και εφαρμογή εξειδικευμένων πρωτοκόλλων.
 • Συμβουλευτικές Υπηρεσίες
  • Μελέτη φακέλου υπόθεσης (γεγονότα, μαρτυρίες)
  • Μελέτη πρωτογενών εργαστηριακών δεδομένων (συλλογή πειστηρίων, ποσότητα/ποιότητα γενετικού υλικού, γενετικά προφίλ)
  • Ταυτοποίηση υπόπτων (στατιστική ανάλυση, μέθοδος LR)
  • Ερμηνεία στο επίπεδο της πηγής (source level)
  • Ερμηνεία στο επίπεδο της ενέργειας (activity level)
  • Συγγραφή Πραγματογνωμοσύνης
  • Μαρτυρία στο Δικαστήριο