Γεώργιος Β. Ραυτογιάννης

Ειδικότητα: Δικανικός Αναλυτής / Βαλλιστικός

Ειδικός σε θέματα Εξέτασης: Πυροβόλων Όπλων, (Βαλλιστική – Βλητική Διερεύνηση, Τραυματική Βλητική, Ίχνη Ρηκτικών Αποτελεσμάτων από εκρηκτικούς – Εμπρηστικούς Μηχανισμούς),Ιχνών Εργαλείων & Ιχνών Κλειδιών – Κλειδαριών σε Διερεύνηση Διαρρήξεων.

Δικανικός Αναλυτής / Βαλλιστικός ΑΜ AFTE: 2463.

Σύμβουλος Εγκληματολογικών Διερευνήσεων.
Εγγεγραμμένος στους Πίνακες Πραγματογνωμόνων Πρωτοδικείων & Εισαγγελιών της χώρας.

Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα και κατάγεται από Ευρυτανία.
Ο Γεώργιος Β. Ραυτογιάννης είναι Δικανικός Αναλυτής / Βαλλιστικός, εκπαιδευθείς στην Ελλάδα και μετεκπαιδευθείς στις Η.Π.Α., Καναδά και Γερμανία.

Έχει εργασθεί επί σειρά ετών στα κρατικά Εργαστήρια της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελλην. Αστυνομίας, ως Ανωτερ. Αξ/κός. Στην συνέχεια ίδρυσε τα Εργαστήρια Εγκληματολογικών Διερευνήσεων, μέσω των οποίων συνέχισε να δραστηριοποιείται στον χώρο των Δικαστικώς πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων και να παρέχει τις υπηρεσίες του στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Επιπρόσθετα έχει εξειδικευθεί στη 3D Απεικονιστική Διερεύνηση – Αξιολόγηση Σκηνής Εγκλήματος (AFTE / FSS-Inc), στην Φωτογραφική Απεικόνιση, Ανάλυση και Επεξεργασία Ιχνών (FORENSICFTI), στην Αξιολόγηση Ανάλυσης Καταλοίπων Πυροβολισμών GSR (AFTE / FBI-Lab) και
έχει επιμορφωθεί στα αντικείμενα: “Η Ιατρική μέσα από το Μικροσκόπιο” σε θέματα Παθολογικής Ανατομικής, Καρδιακή Ανεπάρκεια, καθώς και “Δικαστική Ψυχιατροδικαστική Ψυχολογία” Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α). Συνεργάτης Έρευνας,
του Ομ. Καθ. Εμ. Αγαπητού, του Α΄ Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής, Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., με αντικείμενο: «Ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις συνεπεία εκτόνωσης κινητικής ενέργειας
από βολίδες πυροβόλων όπλων».

Διετέλεσε υπεύθυνος επικοινωνίας με το KNOWLEDGE MANAGEMENT CENTRE ΤΗΣ EUROPOL για θέματα που σχετίζονταν με το αυτόματο σύστημα συγκριτικών εξετάσεων ιχνών καλύκων & βολίδων (IBIS).

Διαθέτει Διδακτική Εμπειρία σε θέματα συναφή με την ειδικότητά του, σε εκπαιδευόμενους – μετεκπαιδευόμενους στην Δ.Ε.Ε., στην Αστυνομική Ακαδημία, στο προσωπικό του Εγκληματολογικού Εργαστηρίου των Παλαιστινιακών Αρχών (A.T.L.), στην Αθήνα, στην Γάζα και
στην Ραμάλα Παλαιστίνης, επί 2/ετία, ως Εκπαιδευτής – Επιθεωρητής της Ε.Ε., καθώς και σε φοιτητές διαφόρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Έχει αρκετές Δημοσιεύσεις σε θέματα συναφή με την ειδικότητά του, σε δημοσιευμένα Πρακτικά Συνεδρίων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό, αναφορικά με την Συμβολή των Πειστηρίων στην Διαμόρφωση Δικανικής Κρίσης, την Επιστημονική Απόδειξη, καθώς και την Εγκληματολογική Προσέγγιση επί θεμάτων Τραυματικής Βλητικής.

Επιπρόσθετα έχει συμμετάσχει σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συγγράμματα, έχει δεχθεί ευχαριστίες και αναφορές σε αρκετά βιβλία, για την παρεχόμενη αρωγή, συνεργασία, κατευθύνσεις και
υποδείξεις του, προκειμένου να εκδοθούν.

Συγγραφικό Έργο: Πέραν λοιπής βιβλιογραφίας ως εμφαίνεται κατωτέρω, συνεργάσθηκε στην συγγραφή του Βιβλίου: Ιατροδικαστική από την Θεωρία στην Πράξη, έκδοση 3η του Ομότ.

Καθηγητή Ιατροδικαστικής ΑΠΘ, Δημήτριου Ψαρούλη, (Εκδόσεις University Studio Press – 2018), συγγράφοντας Ειδικό Κεφάλαιο, επί θεμάτων Βαλλιστικής και Τραυματικής Βλητικής.

Έχει κατ’ επανάληψη κληθεί και συμμετάσχει ως Εισηγητής σε διεθνή Συνέδρια & Ημερίδες, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, τόσο σε θέματα Βλητικής, όσο και σε θέματα Ιατρικής & Χειρουργικής, αναφορικά με την Τραυματική Βλητική και τις επιδράσεις από εκτόνωση ενέργειας στους ιστούς.

Έχει συντάξει μεγάλο αριθμό Εκθέσεων Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης, τις οποίες και έχει υποστηρίξει ως μάρτυρας – Πραγματογνώμονας, ενώπιον Πρωτοδικείων και Εφετείων της χώρας και επιπρόσθετα έχει διενεργήσει πραγματογνωμοσύνες για λογαριασμό των
ανακριτικών αρχών της Ιταλίας για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του MARCO BIAGI που
ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση “BRIGATE ROSSE” και της Γαλλίας για υπόθεση με αίτημα
της ανακρίτριας MARIE – CATHERINE MARCONI, διαμέσου του Εθνικού Κεντρικού Γραφείου
INTERPOL.
Έχει κατ’ επανάληψη βραβευθεί για την εξαιρετική δραστηριότητα, προθυμία, ενδιαφέρον, ζήλο και μεθοδικότητα που επέδειξε κατά την τέλεση των καθηκόντων του, αξιοποιώντας υλικοτεχνικές υποδομές και την υψηλή επιστημονικοτεχνική του κατάρτιση, προβαίνοντας σε εργαστηριακές εξετάσεις, ταυτίσεις και συσχετισμούς αντικειμένων – πειστηρίων, που είχαν ως αποτέλεσμα να στοιχειοθετηθούν σοβαρά αδικήματα, ληστειών, ανθρωποκτονιών κ.λπ. να τεκμηριωθούν

Επιστημονικά εκκρεμείς δικογραφίες και να στοιχειοθετηθούν σοβαρά αδικήματα, τα οποία και στήριξε ενώπιων των Δικαστικών Αρχών.
Πέραν του έργου του στα Κρατικά Εργαστήρια (Ενδεικτικές υποθέσεις 17Ν, πέντε κυνηγών, Βάκρινου, κ.ά. όπου προέβη σε εξέταση περί των 30.000 πειστηρίων που αφορούν ανάλογες υποθέσεις), συνέδραμε μέχρι σήμερα στην διερεύνηση εκατοντάδων υποθέσεων, όπως η υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Αλέξανδρου ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ, από Ειδικό Φρουρό της ΕΛ.ΑΣ., η υπόθεση Εμπλοκής σκάφους του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ με φουσκωτό σκάφος στη Ν. Χίο, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο επιβαίνοντος στο φουσκωτό συνεπεία πυροβολισμών, η υπόθεση της ανθρωποκτονίας του ηθοποιού Ν. ΣΕΡΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, η υπόθεση των ΖΩΝΙΑΝΩΝ, η υπόθεση ΟΜΗΡΕΙΑΣ στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ, η υπόθεση πυροβολισμών ΦΡΑΟΥΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ στην Μανωλάδα, η υπόθεση της πολλαπλής ανθρωποκτονίας στην Αγία Νάπα Ν. ΚΥΠΡΟΥ, ανάλυση ιχνών από διέλευση μεταλλικών μπαρών σε όχημα, υπόθεση ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ, ανάλυση ιχνών από εμπρησμό στο ΜΑΤΙ και σε πλείστες άλλες υποθέσεις, καθώς και σε υποθέσεις ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, για διακρίβωση εάν τα δηλωθέντα πληρούν τα κριτήρια τέλεσης ως αναφέρονται από τους καταγγέλλοντες κ.ά.

Τέλος είναι ενεργό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Εξεταστών Πυροβόλων Όπλων & Ιχνών Εργαλείων (ASSOCIATION OF FIREARM & TOLL MARK EXAMINER – AFTE), υπήρξε Εκπαιδευτής – Επιθεωρητής Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Εργαστηριακών Εξετάσεων Βαλλιστικής (EU AUDITOR & INSTRUCTOR CERTIFICATION), υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Εγκληματολογικών Επιστημών “Hellenic Association of Forensic Sciences”, διετέλεσε Πραγματογνώμων της INTERPOL, Διαχειριστής Βαλλιστικών Συστημάτων της EUROPOL και είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης με την επωνυμία: «GREEK INNOCENCE PROJECT – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ & ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΥ».