Βασιλειάδου Σοφία

Ειδικότητα: Επικεφαλής Εγκληματολόγος του The Crime Lab

Η Σοφία Βασιλειάδου είναι Επικεφαλής Εγκληματολόγος του The Crime Lab και Δικαστικός Πραγματογνώμονας Εγκληματολογίας, εγγεγραμμένη στους Πίνακες Πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών.

Είναι μεταπτυχιακή απόφοιτος Εγκληματολογίας από το KU Leuven, Πανεπιστήμιο του Βελγίου, με ειδίκευση στην Ανακριτική (investigative interviewing) και στη συννοσηρότητα ψυχικών διαταραχών με την παραβατική συμπεριφορά.

Επίσης, είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και πτυχιούχος με τιμητικές διακρίσεις του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επιπρόσθετα, κατέχει εκπαιδευτικές πιστοποιήσεις στον κλάδο της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, του Κυβερνοεγκλήματος και της Κυβερνοασφάλειας και της Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η μεταπτυχιακή διατριβή της αφορά τη σχέση του κλείσιμου των ματιών και της ψευδούς μνήμης στην ανακριτική ενηλίκων και επιτελεί συνεχές ερευνητικό έργο με συμμετοχή ως ομιλήτρια σε πανελλήνια και ευρωπαϊκά συνέδρια. Διατελεί Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επανορθωτικής Δικαιοσύνης και του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος.

Επιπλέον, ως Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Επανορθωτικής Δικαιοσύνης (EFRJ), είναι υπεύθυνη για την έρευνα και δημοσιοποίηση εξελίξεων γύρω από την Επανορθωτική Δικαιοσύνη. Παράλληλα εξειδικεύεται στην εφαρμογή της Επανορθωτικής Δικαιοσύνης σε ευαίσθητες και σύνθετες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής κακοποίησης με αντίστοιχες εκπαιδεύσεις (EFRJ, Χειμερινή Ακαδημία 2023, Leuven, Belgium).