Γιώργος Φιτσιάλος

Ειδικότητα: Ανάλυση DNA / Τοξικολογία

Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος DNAlogy
Πραγματογνώμων των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης σε θέματα Ταυτοποίησης Βιολογικού Υλικού και Ανάλυσης DNA

Ο Φιτσιάλος Γιώργος είναι Διδάκτωρ Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Nice Sophia Antipolis στη Γαλλία στο οποίο πραγματοποίησε το σύνολο των πανεπιστημιακών του  σπουδών αλλά και του επιστημονικού του έργου (με υποτροφίες των Γαλλικών Υπουργείων Υγείας και Έρευνας), το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει εκπονηθεί στον δημόσιο ιατρικό ερευνητικό οργανισμό INSERM (The French National Institute of Health and Medical Research). Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την  σημαντικότερη επιστημονική ομάδα στο τομέα ταυτοποιήσεων DNA στη Γαλλία και το εργαστήριο της IGNA (Institut Génétique Nantes Atlantique), στο οποίο εξειδικεύτηκε στις τελευταίες τεχνολογίες ανάλυσης/ταυτοποίησης DNA και ανίχνευσης βιολογικών στοιχείων (εγκληματικές έρευνες, αστικές υποθέσεις).

Το 2009 επιστρέφει στην Ελλάδα μεταφέροντας κεφάλαια και τεχνογνωσία από την Γαλλία για να ιδρύσει τo εργαστήριo της DNAlogy το πρώτο εξειδικευμένο ελληνικό, ιδιωτικό, διαπιστευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο εργαστήριο διεκπεραίωσης πραγματογνωμοσυνών στις υποθέσεις που χρειάζεται ανάλυση DNA, το επονομαζόμενο «Ευρωπαϊκό Κέντρο Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA», με σκοπό τη κάλυψη των νέων αναγκών στο τομέα των αναλύσεων DNA και την εναρμόνιση της ελληνικής πρακτικής με τε ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Παράλληλα, συνεργάζεται με τις Ελληνικές Δικαστικές Αρχές όπου εγγράφεται στις επίσημες λίστες Πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας όλης της Ελλάδος και ξεκινάει τη διεκπεραίωση υποθέσεων ποινικής και αστικής φύσεως για την Δικαιοσύνη. Από το 2016, ο Δρ. Φιτσιάλος Γιώργος είναι Πραγματογνωμόνων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (International Criminal Court of LA HAYE) σε θέματα Ταυτοποίησης Βιολογικού Υλικού και Ανάλυσης DNA.

Ως επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας των εργαστηρίων γενετικής DNAlogy και εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις πιο σύγχρονες επιστημονικές τεχνολογίες, ο Δρ. Φιτσιάλος εργάστηκε μέχρι σήμερα στην επίλυση δεκάδων υποθέσεων, όπως η υπόθεση εξαφάνισης του Μάριου Παπαγεωργίου που παρουσιάστηκε από την εκπομπή «Φως στο τούνελ» και συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Ο Δρ. Φιτσιάλος Γιώργος είμαι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Δικανικής Γενετικής “International Society for Forensic Genetics”, μέλος του γαλλόφωνου γκρουπ της Διεθνούς Ένωσης Δικανικής Γενετικής “Groupe Francophone International Society for Forensic Genetics”, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γενετικής του Ανθρώπου “European Society of Human Genetics” και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Εγκληματολογικών Επιστημών “Hellenic Association of Forensic Sciences”.

Σε εκπαιδευτικό επίπεδο, ο Δρ. Φιτσιάλος Γιώργος έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στους περισσότερους δικηγορικούς συλλόγους στην Ελλάδα (Δικηγορικός σύλλογος Αθηνών, Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας, Χανίων, Καλαμάτας, Κέρκυρας, Καβάλας, κ.α.) και σε πολλούς στο εξωτερικό (Κύπρος, Ευρώπη, Αφρική), σε πολλές ενώσεις νομικών (Ένωση Ελλήνων Νομικών «e-themis», Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, κ.α.), ενώ έχει συγγραφικό έργο επί θεμάτων δικανικής γενετικής σε διάφορα επιστημονικά συγγράμματα (Karantzali et al. The effect of FBI CODIS Core STR Loci expansion on familial DNA database searching Forensic Sci Int Genet. 2019 Nov;43:102129).

Ανίχνευση Βιολογικού Υλικού / Ταυτοποίηση Γενετικού Υλικού

    • Ανάλυση πειστηρίων / ύποπτων αντικειμένων
      Βιολογικό υλικό μπορεί να συλλεχθεί και να αναλυθεί από οποιοδήποτε υπόβαθρο, π.χ. υφάσματα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, οδοντόβουρτσες, τσίχλες, τρίχες, αποτσίγαρα, χαρτομάντιλα, καπέλα, κ.α. Αφού προσδιοριστεί η φύση του, αν πρόκειται δηλαδή για αίμα, σπέρμα, σάλιο ή άλλο υλικό, ακολουθεί η ανάλυση του γενετικού υλικού. Το γενετικό προφίλ που θα προκύψει μπορεί να συγκριθεί με το προφίλ ενός υπόπτου προκειμένου να εξακριβωθεί αν προέρχεται από το ίδιο άτομο.
    • Διαχείριση σκηνής εγκλήματος
      Κατά τη διαχείριση της σκηνής ενός εγκλήματος, οι Πραγματογνώμονες προφυλάσσουν το χώρο από εξωτερικές παρεμβάσεις που μπορεί να αλλοιώσουν την πληροφορία. Πριν από οποιαδήποτε ενέργεια ο χώρος φωτογραφίζεται και στη συνέχεια ελέγχεται λεπτομερώς για την ανεύρεση των κατάλληλων πειστηρίων. Τα πειστήρια συλλέγονται σε ειδικές συσκευασίες και μεταφέρονται στο εργαστήριο προς ανάλυση.
    • Έλεγχος γνησιότητας διαθήκης – Προσδιορισμός συντάκτη επιστολής
      Κατά τη διάρκεια της γραφής ενός κειμένου, το χέρι του ατόμου που γράφει έρχεται σε συνεχή επαφή (τριβή) με το χαρτί, με αποτέλεσμα να εναποθέτει κύτταρα δέρματος σε αυτό. Η ανάλυση DNA σε δείγμα σάρωσης που λαμβάνεται από την επιφάνεια του χαρτιού μπορεί να αποκαλύψει το γενετικό προφίλ του ατόμου που έγραψε το κείμενο. Το προφίλ αυτό στη συνέχεια, μπορεί να συγκριθεί με το γενετικό προφίλ του προσώπου που φέρεται ως γράφων ώστε να εξακριβωθεί αν πρόκειται για το ίδιο άτομο ή για πλαστογραφία. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να ταυτοποιηθούν και οι συντάκτες ανώνυμων επιστολών.
    • Προσδιορισμός θέσης επιβατών οχήματος στα πλαίσια έρευνας ατυχημάτων
      Κατά την έρευνα ατυχημάτων όπου απαιτείται η εξακρίβωση του ατόμου που οδηγούσε, πραγματοποιείται λήψη βιολογικού υλικού από τα σημεία ενδιαφέροντος (τιμόνι, χειρόφρενο, χειρολαβές, καθίσματα, κτλ) προκειμένου να προσδιοριστεί η θέση των επιβαινόντων τη στιγμή του ατυχήματος.
    • Ταυτοποίηση οστών
      Σε υποθέσεις ανεύρεσης σορών που δεν μπορούν να αναγνωριστούν, (αεροπορικά δυστυχήματα, σοροί σε προχωρημένη σήψη, ομαδικοί τάφοι, μίξη οστών στο νεκροταφείο, κ.α.), τα άτομα ταυτοποιούνται μέσω της ανάλυσης των οστών τους. Η ανάλυση αυτή απαιτεί χρήση ειδικού εξοπλισμού και εφαρμογή εξειδικευμένων πρωτοκόλλων.